fyrst og fremst

alt text

Veðrið í dag:

Hiti 7°C

Vindur 7.7m/s

Leita á in.fo

Preben - Travel People 08.03.2018 (14:32)

Sámal Bláhamar fyllir 70

Sámal Bláhamar, direktør, Thorshavn, fylder 70 år fredag 16. marts.

 

Fødselaren er født og opvokset i Vestmanna på den færøske hovedø Streymoy (Strømø) og kom efter endt skolegang i lære som mekaniker, hvilken uddannelse blev grundlag for hans videre karriereforløb, der på mange måder er kommet til at præge færøsk rejsebranche og turisme.

 

I en alder af 30 år fik han koncession til bybuskørsel i Thorshavn, hvilken trafik udvikledes til også at inkludere vognmandskørsel med turister. Samtidigt åbnede han en prøvestation i FDM-regi, ligesom han etablerede et satellit-rejsebureau i FDM-kæden med navnet FDM Tora Tourist Traffic.

 

I midt-80’erne vakte han opmærksomhed ved at købe Simon Spies’ private udflugtsbus, der var indrettet med dagligstue og bar, soveværelse etc., og den nåede at tilbagelægge mange kilometers sightseeing med turister på Færøerne, inden den blev skrottet.

 

Omkring årtusindskiftet købte Bláhamar en Volvo 960, der havde været en del af den royale bilpark i Danmark med kroneplade 12 som registrering. Hos det færøske Motorregister bestilte han derfor en nummerplade med betegnelsen KRONE 12, og bilen med de kongelige aner har siden transporteret mindst lige så mange turister rundt på Færøerne som Spies-bussen. Bl.a. har Færøernes Landsstyre brugt Dronninge-bilen til repræsentationskørsel ved udenlandske stats- og regeringschefers besøg på Færøerne, og ifølge fagtidsskriftet Travel People er statsminister Lars Løkke Rasmussen en af bilens faste passagerer under regeringschefens familiebesøg på de nordatlantiske øer.

 

Fødselaren har desuden samarbejdet med guideskolen Service & Co. i Spanien, og mange er de unge færinger, der via den skole i dag arbejder som rejseledere på de sydeuropæiske feriedestinationer.

 

Endelig har hustruen Tórharda bestyret den del af mandens virksomhed, der har bestået i værelsesudlejning fra villaen i Tjarnalág i Thorshavn til gæster fra Airbnb.


Veitst tú eina góða søgu? Skriva til okkara á red(at)in.fo
Les ella lýs í Lýsingartorginum – trýst her