Skattamálið ifølge Símun Absalonsen

”Eik fór av knóranum í 2010 og varð loftað av Fíggjarligum Støðufesti. Nýtt felag varð stovnað, og bankin verður rikin viðari. Tann nýggji bankin havði eitt tap i samband við yvirtøky – nettoaktivini vistu ca. 477 milliónir minus”.

 

 

Af Jørn Astrup Hansen

Direktør i Eik Banki, 

oktober 2010 - april 2011

 

 

 

Som det fremgår af overskriften for statsautoriseret revisor Símun Absalonsens artiklel i Sosialurin den 4. oktober 2017, Karaktermorð fyri almenar licenspengar, er målet for kritikken KVF’s dækning af Skattamálið. Absalonsen oplyser, at han har en rent faglig interesse i sagen, og at han alene lader sig påvirke af tørre, skattetekniske fakta. 

Absalonsen, der i sin artikel kommer vidt omkring, opholder sig også ved min person, hvad der er naturligt nok, eftersom jeg var direktør i Eik Banki i vinteren 2010-11, da det blev besluttet, hvorledes tabet på 477 mio. kr. (læs 514 mio. kr.) skulle afholdes. Det er i den egenskab – som ansvarlig direktør under bankens rekonstruktion – jeg drister mig til at gøre et par tørre, skattetekniske bemærkninger til Absalonsens fremstilling. 

Underbalancen i den gamle bank var 514 mio. kr. – ikke 477 mio. kr. De 477 mio. kr. har ikke regnskabsmæssig eksistens. Beløbet optræder alene i Eik Bankis selvangivelse for 2010-11. 

 

 

 

Finansiel Stabilitet, ikke banken, tog tabet

Absalonsens udgangspunkt er forkert. Den nye bank (Eik Banki Føroya) havde ikke noget tab i forbindelse med overtagelsen af den gamle banks virksomhed. Og hermed bortfalder grundlaget for Absalonsens bemærkninger til det saglige indhold i Skattamálið

Den gamle bank, der var insolvent, overdrog den 30. september 2010 sin virksomhed til den nye bank. Aktiverne blev overdraget til dagsværdi på overdragelsestidspunktet, 10.965 mio.kr. 

Den nye bank berigtigede overdragelsen af aktiverne ved at indtræde i den gamle banks simple forpligtelser, 11.479 mio. kr. 

Det ses, at underbalancen androg 514 mio. kr. 

Garanten, Finansiel Stabilitet, der foretog et kontant indskud på 2.000 mio. kr. i den nye bank, modtog aktier til en regnskabsmæssig, indre værdi af 1.486 mio. kr. Nedskrivningen blev taget af Finansiel Stabilitet som garant for den gamle banks simple forpligtelser. Det var garanten – ikke den nye bank – der tog tabet på 514 mio. kr. i den gamle bank.  

Tabet (underbalancen) har aldrig passeret balancen i den nye bank, der ifølge åbningsbalancen startede sin virksomhed med aktiver på 12.965 mio. kr. og en egenkapital på 1.486 mio. kr. Det er således forkert, når Absalonsen skriver: Tann nýggji bankin havði eitt tap i samband við yvirtøky. Den nye bank havde ikke noget tab i forbindelse med overtagelsen af virksomheden i den gamle bank.

 

 

 

Tabet blev taget i Danmark – ikke på Færøerne

Tabet (underbalancen) i den gamle bank var den 30. september 2010 omfattet af den ubegrænsede statsgaranti. På vegne af staten dækkede Finansiel Stabilitet tabet i den gamle bank. Eik Banki havde sikret sine indlånskunder mod tab med en garanti tegnet i oktober 2008 i et dansk ”forsikringsselskab” (Finansiel Stabilitet A/S). Selvsagt har tabet ikke noget at gøre i en selvangivelse indgivet til de færøske skattemyndigheder. 

Det er svært at begribe, hvad – eller hvem – der har fået Absalonsen til at mene, at den nye bank overtog underbalancen (og tabet) i den gamle bank. Det ville have været i strid med både den færøske selskabslov og Finanstilsynets regnskabsbekendtgørelse, som bestemmer, at åbningsbalancen skal opgøres til dagsværdier. På erhvervelsestidspunktet. 

Eik har ikke haft noget tab på 514 (477) mio. kr. i forbindelse med overtagelsen af den gamle bank. Og Eik har ikke betalt hverken 514 mio. kr. eller 477 mio. kr. for goodwill. Banken betalte ikke for goodwill. Altså kan banken heller ikke foretage skattemæssige afskrivninger på goodwill.

Der er ikke noget tab at trække fra i den skattepligtige indkomst. Der er ikke nogen goodwill at afskrive på. 

 

 

 

Skatteborgerne står måbende tilbage

Det må forekomme, at TAKS’ afgørelse af 3. februar 2017, hvorefter der foreligger goodwill til en værdi af nul kroner, alene havde til formål at tømme en forkert afgørelse af 30. juni 2015 for ethvert reelt indhold. Med den gådefulde afgørelse slipper statsautoriserede revisorer og andet godtfolk af sted med at mene hvad som helst. 

TAKS har gjort den skatteretlige debat på Færøerne en bjørnetjeneste.

Interesserede kan læse mere om Skattamalið i Páll Holm Johannesens nye bog.