Efterforskning tager tid

DONG er i øjeblikket inde i en rivende udvikling af sin efterforsknings- og produktionsvirksomhed på dansk sokkel ? men forarbejdet har taget mange år, og det vil det også gøre på Færøerne.

Af Lise Kirkegaard og Mikkel Juul

Modsat mange af de store olieselskaber, der i disse år vender blikket mod andre dele af verden for at finde olie, så har danske DONG stadig fokus på Nordsøen og på Nordatlanten. DONG deltager i knap 50 licenser fordelt på dansk, norsk, britisk og færøsk sokkel og formår at gøre en god forretning ud af selv de små fund ? senest er de to satellitfelter Nini og Cecilie sat i produktion via Siri-platformen i den danske del af Nordsøen.
Området omkring Siri-platformen udgør DONGs danske kerneområde. Norge spiller dog også en stor rolle for DONG, og cirka 50 procent af DONGs samlede produktion i 2003 på knap 19 mio. tønder olie kommer fra norske felter. Samtidig med produktion og efterforskning i de modne kerneområder i Danmark og Sydnorge er DONG også involveret i ?nye? områder som den færøske sokkel.
?Det er vigtigt at sprede forretningen ? dels for at øge chancen for store fund og for at minimere den ganske betydelige risiko, som er ved olieefterforskning. Derfor deltager vi i tre licenser på britisk side, tæt på den færøsk/britiske grænse, og i to licenser på Færøsk sokkel (se kort),? fortæller Søren Gath Hansen, direktør for efterforskning og produktion i DONG.

Geologien er vanskelig
Den sydligste færøske licens (Marjun) blev anboret i 2001 og resulterede i et olie- og gasfund. Der er indsamlet ny 3D seismik, og fundet er i øjeblikket ved at blive vurderet ? en proces der tager lang tid, fordi man både skal se på kvaliteten af og vurdere størrelsen af fundet. På den nordlige licens (F006/00) er der også blevet indsamlet ny 3D seismik.
?Det er også en proces, der tager langt tid. Geologien ved Færøerne gør det vanskeligt at tolke de seismiske signaler. Der ligger lag af basalt i undergrunden, og lydbølgerne har svært ved at trænge igennem det ? det nedsætter kvaliteten af seismikken,? fortæller Søren Gath Hansen.
Sammen med partnerne har DONG igangsat et intensivt arbejde for at forbedre de seismiske billeder under basalterne. Dette et tidskrævende arbejde, og et arbejde der ikke umiddelbart er synligt for offentligheden, som en boring eksempelvis er.
?Men vi arbejder hårdt på at nå nogle resultater, og det er vores opfattelse, at den færøske sokkel stadig er af stor interesse, og drømmen om elefanter (store fund, red.) er ikke slukket,? siger Søren Gath Hansen med et smil.

Vejr og vind spiller ind
DONG-direktøren har forståelse for, at der lidt utålmodighed fra færøsk side. Sådan var det også i Danmark, hvor der gik næsten fyrre år fra man begyndte at efterforske i 1934 til den første olie blev produceret fra Dan-feltet i 1972.
?Vi regner ikke med, at der skal gå fyrre år ved Færøerne, men generelt tager det tid at efterforske i nye områder. Området ved Færøerne er samtidig præget af en række udfordringer fra vejr og vind samt ikke mindst det dybe vand og basaltlagene. Det gør det til en lang proces at komme fra efterforskning og til produktion og betyder, at der er skal mange og grundige overvejelser og analyser til, før der tages beslutning om en eventuel produktion,? siger DONG-direktøren.
Analysearbejdet og vurderingsarbejdet af de to licenser på færøsk side ventes at tage nogen tid endnu. Først når arbejdet er færdigt, beslutter partnerne, om der skal sættes en eventuel produktion i gang.
BOKS:
Olien i Danmark
Der er i Danmark blevet efterforsket og boret efter olie siden 1934. De første mange år forgik efterforskningen på land, men i 1962 fik A.P. Møller rettighederne til efterforskningen i Danmark. Dermed begyndte en ny æra i den danske del af Nordsøen, hvor A.P. Møller sammen partnerne i Dansk Undergrunds Consortium (DUC) begyndte et omfattende efterforskningsarbejde, der i 1972 førte til, at Dan-feltet blev sat i produktion. Der gik således knap 10 år fra de første offshore efterforskningsundersøgelser blev sat i gang, til at der kom en egentlig produktion ud af det. Efterforskningen på land har indtil nu ikke ført til produktion i Danmark.
Danmark har siden 1992 været selvforsynende med olie og gas og har i dag en produktion, der ifølge Energistyrelsen er to gange større en det danske forbrug.