»Størstur av øllum er kærleikin. Tað veit eg«

Røða hjá Jakob Fauerby á pride-tiltakinum

Kære Alle

 

I dag er en festdag. I dag viser vi, at fællesskaber består af forskellige mennesker med forskellige liv og forskellige udtryk, der er sammen og passer på hinanden.

 

I dag fejrer vi livet og vores medborgeres ret til, at være dem de er og elske dem de elsker. I dag afholder vi Pride i mangfoldighedens og kærlighedens navn, her på Færøerne. Og jeg har fået den kæmpe ære og det store privilegie at få lov til at holde en tale.

 

Men hvorfor skal der være en Pride? Er det virkelig stadig nødvendigt?

JA! Det er det desværre!

 

Denne festdag er på baggrund af noget, der bestemt ikke er en fest.

 

##med2##

 

Overalt i verden undertrykkes, forfølges, hånes og myrdes vores medmennesker, alene på grund af deres kønsidentitet eller fordi de elsker en af samme køn. Og selvom vi her på disse vidunderlige øer ikke oplever mord eller fængselsstraf, så er der medborgere her, der lever i et andet slags fængsel. Et fængsel skabt af frygt. Frygt for at miste sit arbejde, sine venner og sin familie.

 

Et fængsel hvor man ikke kan leve frit og ærligt.  Et fængsel, hvor mennesker vi kender og holder af, i hemmelighed lider og nogle gange kun kan se én udvej af det fængsel. Enten at forlade deres hjemland, eller i de værste tilfælde, deres liv.

 

##med3##

 

Al forskning i Skandinavien viser, at vold og trusler er noget, som lesbiske, bøsser, biseksuelle og især transpersoner oplever i langt højere grad end resten af befolkningen. Over 40 procent tør ikke engang gå hånd i hånd med dem de elsker. LGBT+ personer i norden forsøger i langt højere grad end resten af befolkningen at begå selvmord. Blandt visse grupper fra stærkt religiøse og minoritetsetniske hjem er det hver tredje, der har overvejet selvmord. Hver tredje!

 

Men helt grusomt bliver det, når vi kommer til transpersoner. Over 40 procent af alle dem af vores medborgere, der ikke identificerer sig med det køn, de er blevet tildelt ved fødslen, har forsøgt at begå selvmord. Så ja, der er brug for Pride.

 

##med4##

 

Der er brug for synlighed og der er brug for positive og smukke historier om fællesskab og rummelighed. For lige derude, sidder der medmennesker og overvejer at slutte deres liv, fordi de ikke kan se muligheden for at blive lykkelige, blot fordi deres seksualitet eller kønsidentitet ikke er den gængse. Det kan og SKAL vi ikke acceptere.

 

Da jeg stillede op til Vild med Dans og bad om at danse med en anden mand, gjorde jeg det både fordi det at danse med en mand, for mig er det mest naturlige. Det er jo det jeg gør derhjemme, men også fordi repræsentation er vigtigt og repræsentation virker!

Det er vigtigt, at små piger og drenge der sidder rundt omkring med en følelse, af at de er anderledes, måske endda forkerte, kan få et spejl, og se at det, de drømmer om og føler er helt okay. For det manglede jeg altså da jeg voksede op. Og min datter og hendes storebror skal vokse op i en verden, hvor de må elske dem de vil, elske med dem de vil og danse med dem de vil. Det skal formørkede og bange og hadfulde mennesker ikke have lov til at forhindre dem i.

 

##med5##

 

For tænk. Det faktum at ét par, i sæson 16 af et TV-show, ud af over 160 par i programmets historie er to mænd, kunne få folk til at blive rasende. Nogen menneskers normalitetsbegreb er simpelthen så skrøbeligt og let at ryste, at de føler sig berettiget til at skrive og sige de mest misforståede og hadfulde ting, blot fordi to mænd danser sammen.

 

Så ja, kære venner. Pride er vigtig! Det vi gør i dag er vigtigt. Ikke nødvendigvis for os der er med her og nu, men for alle dem der ikke kan gå med, for alle dem der ikke tør og alle dem der ikke vil.

 

For to år siden, sad jeg med min gode ven på en restaurant her i Torshavn og stillede ham det spørgsmål, som han frygtede allermest. Jeg spurgte ham, om han var bøsse.

 

##ms##

 

Han er født i samme år som mig, vi har samme politiske interesser, vi er begge i mediebranchen og griner af de samme ting og vi er begge det, man kan kalde offentlige figurer. Der var bare én stor forskel. Jeg levede åbent og lykkeligt, det gjorde han ikke. Og da jeg stillede ham spørgsmålet. Er du bøsse? Svarede han for første gang ærligt.

Han græd meget den aften, for han var bange. Bange for at miste. Men langsomt åbnede han dørene og fortalte de mennesker han elsker sandheden og tænk, verden gik ikke under. Tvært i mod. Nu kunne han for første gang dele sit liv og hele sin sandhed med sine bedste venner og familie.

 

##med6##

 

I dag lever han åbent og er mere glad for sit liv, end har været meget længe.

Alle hans venskaber, også venskabet til mig, er nu stærkere og dybere.

Han skal nemlig ikke holde noget skjult længere, og han har ikke mistet et menneske der betød noget på det. Tvært imod.

 

For der er sket meget her i dette fantastiske smukke og stolte land, de seneste mange år og bare rolig der vil ske meget mere.

 

Også selvom biografen gerne viser film om mord, krig, skilsmisser, vold og forvrængede kvindebilleder, men altså ikke film om kærlighed mellem mennesker af samme køn eller fortællinger om mennesker hvis kønsidentitet ikke lige passer ind i alles præfabrikerede bokse.

 

##med7##

 

Også selvom lagtinget igen ikke turde give børn rettigheder til at have de forældre de har.

 

Vi er på vej!

 

Vi vil le af hvor tåbeligt det er om nogle år, ligesom vi ler af argumenterne mod at kvinder skulle kunne bliver læger eller have stemmeret.

 

Vi skal bare blive ved med at elske og være ærlige og ville vores medborgeres ret til at kunne leve et godt og frit liv.

 

##med8##

 

Min gamle oldemor sagde altid til mig, når vi talte om min homoseksualitet,

 

”Størst af alt er kærligheden. Det ved jeg”

 

Og hvor har hun ret.

 

Vi skal ikke møde fordommene og utrygheden med vrede og udskamning. Vi skal møde dem med kærlighed og ord og i dag møder vi dem med det fest og synlighed.

 

I dag giver vi stemme til dem der ikke tør tale. I dag danser vi for dem der ikke tør danse og i dag viser vi dem der ikke der ikke tør livet, at det er værd at leve.

 

##med9##

 

Góða Pride og góða ólavsøku!

 

##med10##

 

##med11##